Ontdek De 10 Valkuilen Van Assessment
Download (.pdf)

Page content

Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen is zeker verstandig om te doen, het is een goede manier om jezelf voor te breiden op de test. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je ten eerste kennis maakt het onderdeel. Als jij nooit figuurreeksen hebt gemaakt en tijdens de capaciteitentest in een keer figuurreeksen op moet lossen, kan dit een probleem worden. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Tijdens het oefenen kom je erachter of jij dit een lastig of juist makkelijk onderdeel vindt. Kom jij tot de ontdekking dat je moeite hebt met figuurreeksen? Dan kun je nu nog snel je kans grijpen om jezelf te verbeteren en zorg ervoor dat je ook op dit onderdeel goed scoort. Wil jij figuurreeksen oefenen? Lees verder voor figuurreeksen voorbeelden, uitleg, tips en oefeningen. 

Figuurreeksen voorbeeld

 


Om een goed idee te krijgen van wat een cijferreeks precies is en hoe je deze op moet lossen laten we je eerst een voorbeeld zien.

 

 

Figuurreeksen uitleg

 


Een figuurreeks is, zoals het woord zelf al zegt, een reeks bestaande uit figuren. De figuren in een figuurreeks zijn niet willekeurig bepaald. De figuren volgen elkaar logischerwijs op. Er treedt steeds een bepaalde verandering in de figuren op. Er bestaat dus een verband tussen de figuren. Bij een figuurreeks is de laatste plek opengelaten, jij moet dit figuur bepalen. Hiervoor moet je abstract kunnen redeneren.

Een figuurreeks los je op door het juiste figuur te ontdekken en deze in te vullen op de openstaande plek. In iedere figuurreeks zit een bepaalde logica verstopt. Deze logica moet jij ontdekken om vervolgens het juiste figuur voor de open plek te bepalen. Je dient de veranderingen in de figuren dus heel goed te analyseren. Als je uitgezocht hebt welke veranderingen er steeds wordt optreden, pas je deze verandering toe op het laatste figuur uit de reeks. Op deze manier bepaal je het figuur dat op de open plek ingevuld moet worden.

Om een beter beeld te krijgen van een figuurreeks heb ik hier een voorbeeld. Dit is een voorbeeld van simpele figuurreeks, verwacht dus niet dat dit het niveau zal zijn wat je nodig hebt voor de test. Je ziet dat het laatste figuur ontbreekt.

Figuurreeksen oefenen

In de figuurreeks zie je een bepaalde logica zitten. We zien namelijk dat de figuren telkens een stap naar rechts opschuiven. Behalve dat zien we ook nog iets anders. De randen van de figuren worden bij iedere verplaatsing ook steeds dikker. Deze logica voeren we door om het figuur op de plaats van het vraagteken te bepalen. In dit geval is het antwoord B het goede antwoord.

Wat je kunt doen om figuurreeksen oplossen wat makkelijker te maken is om bij het eerste figuur goed te analyseren wat je allemaal ziet. Doe dit voordat je je gaat concentreren op de veranderingen.

Figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

 • Je ziet bijvoorbeeld de volgende dingen in het eerste figuur: een stompe hoek, 3 zwarte bolletjes en 1 wit vierkantje.
 • Vervolgens kijk je naar het tweede figuur. Begin dan weer bij de stompe hoek. Stel je zelf de vraag: Wat is er met de stompe hoek gebeurd ten opzichte van het vorige figuur? Door naar het tweede figuur te kijken kun je hier antwoord opgeven.
 • Ga vervolgens naar het derde figuur en kijk of de stompe hoek weer hetzelfde doet. Is dit het geval dan heb je de logica van de stompe hoek ontdekt en kun je hetzelfde doen met de andere dingen die je gezien hebt.  Is dit niet geval dan zul je de beweging nog een keer goed moeten analyseren.
 • Als je de stompe hoek goed geanalyseerd hebt weet je nu dat de hoek telkens verspringt van rechtsboven naar linksonder.

 

Figuurreeksen tips

 


De onderstaande tips helpen je om sneller te ontdekken welke punten in de figuren veranderen en hoe deze punten veranderen. Let tijdens het oplossen van figuurreeksen op de volgende punten:

 1. De hoek
  is deze stomp, recht of scherp? Hoeveel zijn er stomp, recht of scherp en is dit in het volgend plaatje nog hetzelfde?
 1. Plaats van de hoek
  als er bijvoorbeeld één stompe hoek is, verschuift deze dan of blijft hij op dezelfde plek staan?Figuurreeksen oefenen
 1. Vorm van figuren
  verandert de vorm of blijft deze hetzelfde in het volgende plaatje?
 1. Aantal figuren
  blijft het aantal figuren in ieder plaatje hetzelfde of wordt deze meer of minder?
 1. Plaats van figuren
  blijven de figuren in het plaatje op dezelfde plek of veranderen ze? Zo ja, schuiven ze met de klok mee of er tegenin? Verspringen ze naar de tegenovergestelde hoek? Of schuiven ze iedere beurt netjes één hoek op?
 1. Lijnen
  komen er lijnen voor in het plaatje en wat gebeurt hiermee?
 1. Kleuren
  heb je met kleuren te maken kijk dan of deze in iedere plaatje hetzelfde blijven. Veranderen de kleuren?

 Figuurreeksen oefenen

 


Hieronder kun je enkele figuurreeksen oefenen. Scroll verder naar beneden voor de antwoorden en uitleg van de figuurreeksen.

1.
figuurreeksen oefenen
2.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

3.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

4.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

5.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

6.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

7.
figuurreeksen oefenen

 

 

 

 

 

 

Antwoorden figuurreeksen oefenen

Bij alle antwoorden is een uitleg van de logica beschreven.

 1. Het juiste antwoord is B
  Alle figuren verplaatsen zich telkens één stap naar links. In de bovenste rij hebben we te maken met alleen maar vierkanten. In de tweede rij met driehoeken. In de derde rij zien we in het eerste figuur ook een driehoek die vervolgens helemaal verdwijnt. In de twee bovenste rijen komt er bij iedere stap weer een nieuw figuur van rechts naar binnen.
 2. Het juiste antwoord is A
  Om hier tot het juiste antwoord te komen moet je een voorstelling maken. Je ziet als het ware een figuur dat voorbij komt. In het eerste vierkant zie je het eerste gedeelte, de voorkant, van het figuur. In het tweede vierkant zie je dat het figuur groter wordt en een stuk naar rechts is bewogen. In het derde vierkant is het figuur nog verder opgeschoven, we zien dus het middelste deel van het figuur. In het vierde vierkant zien we dat het figuur weer verdwijnt en in het vijfde vierkant zien we het laatste stukje van het figuur. Op de lege plek moet deze reeks weer van vooraf aan beginnen.
 3. Het juiste antwoord is C
  Je ziet hier telkens twee lijnen een lange en een korte lijn. In de stap naar het volgende vierkant beweegt telkens één lijn. De andere lijn blijft op dezelfde plek staan en die is bij het vierkant daarna aan de beurt om te bewegen. De bewegingen die de lijnen maken zijn steeds een kwart slag met de klok mee draaien.
 4. Het juiste antwoord is B
  Hier zie je in ieder vierkant steeds vier lijnen. Je moet het onderscheid zien tussen het eerste, derde en vijfde vierkant die bij elkaar horen en het tweede, vierde en het vierkant dat jij moet invullen. In het eerste, derde en vijfde vierkant zien we dat de lijnen steeds een stapje dichter naar elkaar toe bewegen en uiteindelijk vormen ze een X. in het tweede, vierde en het vierkant dat jij moet invullen bewegen de lijnen ook telkens een stapje naar elkaar toe, deze vormen uiteindelijk een ruit.
 5. Het juiste antwoord is D
  In ieder vierkant zie je dat er cirkels en driehoeken aanwezig zijn. Je ziet in het eerste vierkant twee driehoeken en in het diagram daarna twee cirkels. Deze verhouding tussen de cirkels en driehoeken wisselt dus ieder vierkant af. Wanneer er twee driehoeken in het vierkant staan, is één daarvan zwart en wanneer er twee cirkels in het vierkant staan, is één van deze cirkels zwart. De rest is wit. Omdat het vierde vierkant uit twee cirkels bestaat weten we dat het vijfde vierkant uit twee driehoeken en één cirkel zal bestaan. Als we op het zwarte figuur letten zien we dat deze telken met de klok mee draait. Antwoord D is dus de juiste optie.
 6. Het juiste antwoord is E
  In deze vierkant zie je twee verschillende bewegingen. Het zwarte vierkantje dat je in de eerste vierkant linksboven in de hoek ziet, vormt een diagonale lijn die zich over de vierkanten heen beweegt. Iedere stap wordt hij groter en na het derde vierkant verdwijnt hij weer en wordt de lijn dus kleiner. De andere beweging die we zien is het zwarte vierkant die beneden in het midden staat in het eerste vierkant. Deze verschuift ieder vierkant een stap naar boven.
 7. Het juiste antwoord is D
  Je ziet hier zowel open cirkels als open vierkanten met een figuurtje erin. Wat opvalt is dat het vijfde figuur precies hetzelfde is als het eerste figuur. Dit betekent dat het zesde figuur, die we zelf in moeten vullen, precies hetzelfde moet zijn als het tweede figuur.

 

Wil jij ook uitleg, tips en oefeningen van andere onderdelen van de capaciteitentest? Kies hieronder een onderdeel uit:

 

Nog meer Figuurreeksen oefenen?

Cijferreeksen maken vaak deel uit van een echte IQ test of een assessment. Wil je nog meer Figuurreeksen oefenen? Doe dan de  Assessment training. Met de Assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen en zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en hoger zult scoren op een IQ test. Meer informatie

 

Voorbereiden voor je capaciteitentest? Ontdek de meest complete totaaloplossing om een zo hoog mogelijke score te behalen-2

 

Vond jij dit artikel interessant of heb je nog vragen of opmerking? Laar hieronder een reactie achter!

 

GRATIS E-BOEK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten

Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

Comment Section

1 reactie op “Figuurreeksen oefenen


Door Ayse kocak op 12 mei 2016

Raag wil ik dit leren voor capaciteiten test

Plaats een reactie


*