Ontdek De 10 Valkuilen Van Assessment
Download (.pdf)

Page content

Diagrammen oefenen

Diagrammen oefenen

Diagrammen oefenen is belangrijk om optimaal voorbereid te zijn op het assessment. Diagrammen oefenen zorgt ervoor dat je een inschatting van je niveau kan maken. Veelvuldig diagrammen oefenen zal ervoor zorgen dat je in staat bent een hoger resultaat te behalen op het assessment. De diagrammen test wordt vaak ingezet. Houd er rekening mee dat jij deze ook moet maken! Door middel van deze test kan er een inschatting gemaakt worden van je verbale intelligentie en logisch redeneren. Dit zijn de 2 belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt. Om de test goed te maken zul je deze 2 vaardigheden moeten combineren. Verbale intelligentie en logisch redeneren worden overigens ook als twee belangrijke vaardigheden gezien. Het is van belang dat jij aan de werkgever bewijst dat je over deze vaardigheden beschikt. Zorg ervoor dat je boven de andere kandidaten uitsteekt, dat jouw score vele male hoger is dan die van de rest. Hoe doe je dit? Dit doe je door heel veel te oefenen. Oefen hier alvast enkele diagrammen. Scroll naar beneden voor een voorbeeld, uitleg, tips en oefeningen.

Diagrammen voorbeeld

 


Om een goed beeld te krijgen van hoe een diagram eruit ziet, zodat je weet wat je tijdens het assessment kunt verwachten, bekijk je de onderstaande video:

Diagrammen uitleg

 


Diagrammen zijn schematische, grafische weergaven van een bepaald onderwerp en hun onderlinge verband. Tijdens de test zul je verschillende begrippen te zien krijgen, meestal zijn dat er 3. Jij moet het onderlinge verband tussen deze begrippen bepalen. Het verband tussen de begrippen wordt door middel van cirkels weergegeven. Je krijgt verschillende antwoordmogelijkheden, de test is altijd multiple choice, je hoeft dus niet bang te zijn dat je de verbanden zelf moet gaan tekenen.

De diagrammen waar je tijdens het assessment mee te maken krijgt, nemen de vorm van cirkels aan. Omdat het diagram de relatie tussen meerdere begrippen weergeeft bestaat het diagram uit meerdere cirkels. Iedere cirkel stel één begrip voor. De cirkels nemen een bepaalde verhouding tot elkaar aan

Een diagram kan er zo uitzien:

Laptops - navigatieapparaten - elektronische apparaten

diagrammen

 

 

 

 

 

 • De buitenste cirkel stel hier elektronische apparaten voor
 • De linkse middelste cirkel stelt laptops Een laptop is een elektronisch apparaat daarom staat deze cirkel in de cirkel die elektronische apparaten voorstelt.
 • De rechtse middelste cirkel stel navigatieapparaten Net als laptops zijn dit elektronische apparaten. Laptops en navigatieapparaten hebben niks met elkaar te maken. Daarom staan deze los van elkaar in de cirkel.

In de inleiding van dit artikel is verteld dat er twee vaardigheden zijn die belangrijk zijn om diagrammen op te lossen, namelijk: je verbale intelligentie en je vermogen om logisch te kunnen redeneren. Je hebt je verbale intelligentie nodig omdat de diagram een grafische voorstelling weergeeft van de onderlinge relaties van bepaalde begrippen. De onderlinge relaties moet jij bepalen. Om deze relaties te bepalen moet je natuurlijk weten wat de woorden betekenen. Zonder woordenkennis is het erg lastig om een diagram op te lossen. Vervolgens wordt er een beroep op je logisch redeneren gedaan. Je hebt de relatie tussen de woorden bepaald en nu moet je gaan bedenken hoe dit grafisch kan worden weergegeven.

Wil jij meer informatie over diagrammen? Kijk dan op de volgende pagina: diagrammen Wikipedia

Diagrammen tips

 

 • Kijk als eerst naar de gegeven begrippen
  Ga na of je de betekenis weet van ieder begrip. Staat er een begrip in het rijtje wat je niet kent en je hebt de mogelijkheid om woorden op te zoeken, doe dit dan! Diagrammen oplossen lukt niet als je de woorden niet kent.
 • Bepaal de relatie tussen de begrippen
  Vervolgens bepaal je de relatie van de woorden. Is dit je gelukt dan zie je waarschijnlijk meteen de goede diagram die bij de begrippen hoort. Het is aan te raden om nog niet direct naar de diagrammen te kijken. Probeer eerst zelf de relatie te bepalen. Als dit niet lukt kun je wel eerst naar de antwoordmogelijkheden kijken.
 • Kijk naar de antwoordmogelijkheden
  Soms lukt het niet om er helemaal zelf uit te komen. Je kent de begrippen misschien niet of je bent zo zenuwachtig dat het niet meer lukt. Als jou dit overkomt, kun je het beste eerst naar de antwoordmogelijkheden kijken. Soms kun je ook gewoon even niet op het verband komen. Als je dan naar de verschillende grafische voorstellingen kijkt, is de kans groot dat je en 'ohjaa!' momentje hebt. Probeer het wel altijd eerst zelf te doen!
 • Diagrammen oefenen
  De belangrijkste tip is natuurlijk: diagrammen oefenen! Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en er helemaal klaar voor de test bent. Hieronder kun je al enkele diagrammen oefenen.

Diagrammen oefeningen

 

 1. Koffie – tas – auto
  Diagrammen oefenen
 2. Groente – komkommer – voedsel
  Diagrammen oefenen
 3. Kleine kinderen – gemene mensen – leugenaars
  Diagrammen oefenen
 4. Dropveter – snoep – lolly
  Diagrammen oefenen
 5. Been – voet – nagel
  Diagrammen oefenen
 6. Grappige mensen – oude mensen – jonge mensen
  Diagrammen oefenen
 7. Fanta – Cola – frisdrank
  Diagrammen oefenen
 8. Emoties – blij – verdrietig
  Diagrammen oefenen
 9. Spijkerbroeken – vesten – mooie kleding
  Diagrammen oefenen
 10. Kiwi – sperziebonen – fruit
  Diagrammen oefenen

 

 

 

 

Antwoorden diagrammen oefenen:

 1. Antwoord C is juist,
  al deze begrippen hebben niks met elkaar te maken vandaar de 3 cirkels die los van elkaar staan.
 2. Antwoord A is juist,
  groente is een type voedsel en komkommers zijn een soort groente.
 3. Antwoord B is juist,
  Kleine kinderen kunnen zowel gemene mensen als leugenaars zijn, gemene mensen kunnen kleine kinderen zijn maar ook leugenaars en leugenaars kunnen zowel kleine kinderen als gemene mensen zijn.
 4. Antwoord D is juist,
  een dropveter en een lolly zijn allebei een soort snoep. De buitenste cirkel stelt dus snoep voor en de 2 binnenste cirkels de dropveter en de lolly.
 5. Antwoord D is juist,
  dit zijn allemaal onderdelen van de mens maar het zijn wel totaal verschillende dingen.
 6. Antwoord A is juist,
  oude mensen en jongen mensen sluiten elkaar uit. Grappige mensen kunnen zowel jong als oud zijn, de middelste cirkel stelt dus de groep grappige mensen voor.
 7. Antwoord B is juist,
  de buitenste cirkel stelt de groep frisdrank voor. Cola en Fanta zijn allebei een soort frisdrank.
 8. Antwoord D is juist,
  verdrietig en blij zijn allebei een soort emotie.
 9. Antwoord A is juist,
  zowel spijkerbroeken als vesten kunnen mooie kleding zijn.
 10. Antwoord A is juist,
  kiwi’s zijn een soort fruit en sperziebonen niet. Sperziebonen staan dus apart van de cirkels fruit en kiwi.

 

Wil jij ook uitleg, tips en oefeningen van andere onderdelen van de capaciteitentest? Kies hieronder een onderdeel uit:

 

Nog meer Diagrammen oefenen?

Diagrammen maken vaak deel uit van een echte IQ test of een assessment. Wil je nog meer Diagrammen oefenen? Doe dan de  Assessment training. Met de Assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen en zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en hoger zult scoren op een IQ test.

 

Voorbereiden voor je capaciteitentest? Ontdek de meest complete totaaloplossing om een zo hoog mogelijke score te behalen-2

Wat vond jij van dit artikel? Laat het weten in de comments!

 

GRATIS E-BOEK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten

Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

Comment Section

0 reacties op “Diagrammen oefenen

Plaats een reactie


*