Ontdek De 10 Valkuilen Van Assessment
Download (.pdf)

Page content

Kubussen oefenen

Kubussen oefenen

Kubussen oefenen is een belangrijk onderdeel van je voorbereiding op de capaciteitentest. Net zoals alle andere onderdelen, is ook kubussen oefenen van groot belang. Kubussen oefenen zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in de oplosstrategieën. Je leert een bepaalde manier van denken die het beste is om de vraagstukken op te lossen. De capaciteitentest bestaat uit allerlei intelligentietesten die ieder een ander onderdeel van je intellectuele vaardigheden meten. Kubussen worden ingezet zodat de werkgever eens schatting van je ruimtelijk inzicht kan maken. Omdat je baan afhangt van de resultaten die je behaalt, wil je natuurlijk boven de andere kandidaten uitsteken. Kubussen oefenen zorgt ervoor dat jij jouw resultaten aanzienlijk verbeterd. In dit artikel krijg je voorbeelden, uitleg, tips en kun je gratis kubussen oefenen.

Kubussen voorbeeld

 


Bekijk eerst de onderstaande video om een goed idee te krijgen van wat een kubus precies inhoudt.

Kubussen uitleg

 


Bij de kubussen test gaat het dus om je ruimtelijke inzicht. Je kunt met verschillende varianten te maken krijgen, namelijk: kubussen dicht vouwen, kubussen open vouwen en kubussen draaien en kantelen. Ik zal al deze varianten hieronder uitleggen. Het maakt niet uit met welke variant je te maken krijgt, ze worden allemaal met hetzelfde doel ingezet. Namelijk een beeld krijgen van jouw ruimtelijk inzicht.

Kubussen dicht vouwen
Als je met deze variant te maken krijgt, krijg je een opengevouwen kubus te zien. Het is de bedoeling dat je de opengevouwen kubus in je hoofd dicht vouwt. Als je dit op de juiste manier doet. IS de dichtgevouwen kubus hetzelfde als een van de antwoorden. De antwoordmogelijkheden bestaan dus uit verschillende dicht gevouwen kubussen. Als je dit lastig vind om te doen kun je ook de antwoorden een voor een nalopen. Vouw alle kubussen in je hoofd uit, misschien vind je dit makkelijker dan dicht vouwen. Kijk welke kubus overeenkomt met het voorbeeld. Het is ook aan te raden om goed naar de patronen op de kubus te kijken. Waar komt wat terecht als je de kubus dicht vouwt?

Kubussen open vouwen
Hier ga je het tegenovergestelde doen als bij de vorige variant, je gaat de kubus namelijk openvouwen. Dit betekent dat de voorbeeld kubus dichtvouwen is en de antwoordmogelijkheden bestaan uit verschillende kubussen die opengevouwen zijn. Je moet in je hoofd de voorbeeld kubus open vouwen en kijken met welk antwoord dit overeenkomt. Ook hier kun je ervoor kiezen om alle antwoorden na te lopen. Nu vouw je alle antwoordmogelijkheden in je hoofd dicht en kijkt welke overeenkomt met de voorbeeld kubus. Als de kubus op 1 punt niet overeenkomt, ga je door naar de volgende. Het is zonde om je tijd te verspilling om naar nog meer punten te zoeken die niet overeenkomen omdat je extra zeker van je zaak wilt zijn. Deze tijd heb je niet dus neem hem ook niet.

Hieronder zie je een voorbeeld van een opengevouwen kubus die dichtgevouwen moet worden.

 

Kubussen

 

Draaien en kantelen
De andere variant waar je mee te maken kunt krijgen is 'kubussen draaien en kantelen'. Je krijgt een voorbeeld kubus te zien, de antwoorden bestaan ook uit verschillende kubussen. Een van deze antwoord kubussen komt overeen met de voorbeeld kubus. Jij moet zien te ontdekken om welke kubus het gaat. Dit doe je door de voorbeeld kubus zo te draaien en kantelen, zodat de kubus er hetzelfde uitziet als het antwoord. Dit is erg lastig want je moet dit in je hoofd doen. Ook lijken de antwoorden vaak erg op elkaar waardoor je gaat twijfelen. Je denkt bij jezelf, het zou best eens deze kubus kunnen zijn maar ook deze kubus lijkt het goede antwoord. Echter is er altijd maar 1 antwoord correct! Als jij op twee goede antwoorden uitkomt heb je iets verkeerd gedaan. Als je de kubus in je hoofd draait, moet je goed bedenken waar alles terecht komt. Om het wat makkelijker voor jezelf te maken is het handig om de volgende dingen te weten:

 • een kubus bestaat uit 6 vlakken
 • 4 van de 6 vlakken zijn beschilderd, ze hebben een patroon of afbeelding
 • de andere 2 vlakken zijn altijd leeg.

 

 

Kubussen tips

 

Kubussen oefenen
De belangrijkste tips blijft: kubussen oefenen! Je bent hierdoor bekend met de vraagstukken, je weet wat je te wachten staat en dat scheelt in de zenuwen op de dag dat jij de capaciteitentest gaat maken. Kubussen oefenen zorgt ervoor dat je steeds makkelijker in je hoofd kunt vouwen, draaien en kantelen. Je leert namelijk hoe je dit moet doen!

Opgave overslaan
Als het je echt niet lukt om een vraagstuk op te lossen en je hebt geen idee wat het antwoord is, is het raadzaam om de opgave over te slaan. Kijk er nog een keer naar als je alle andere opgaven gemaakt hebt, natuurlijk alleen als je deze mogelijkheid hebt. Het heeft geen zin om jezelf blind te staren op een opgave waar je niet uitkomt. Dit is zonde van je tijd. Je had in deze tijd al drie andere opgave op kunnen lossen.

Vertrouw in jezelf
Het is helemaal niet nodig om onzeker te zijn (alleen als je jezelf niet hebt voorbereid). Heb jij keurig geoefend? Dan is er niks om je zorgen over te maken. Met gezonde zenuwen is natuurlijk niks mis, dit wordt vaak zelfs als prettig ervaren. Onzekerheid is echter nergens voor nodig. Je weet wat je te wachten staat en je hebt geoefend dus je weet dat je het kan!

Kubussen oefeningen

 


Hieronder kun je gratis kubussen oefenen, scroll verder naar beneden voor de antwoorden.

Kubus 1

Kubussen oefenen

ABCD

 

 

Kubus 2

Kubussen oefenen

ABCD

 

Kubus 3

Kubussen oefenen

ABCD

 

Kubus 4

Kubussen oefenen

ABCD

  

 

Kubus 5
Kubussen oefenen

ABCD

 

Kubus 6
Kubussen oefenen

ABCD

 

 

 

 

 

Kubus 7
Kubussen oefenen

 

ABCD

 

Kubus 8
Kubussen oefenen

 

ABCD

 

 

Kubus 9
Kubussen oefenen

ABCD

 

Kubus 10
Kubussen oefenen

ABCD

 

Antwoorden

 1. Antwoord B is juist
 2. Antwoord A is juist
 3. Antwoord C is juist
 4. Antwoord A is juist
 5. Antwoord B is juist
 6. Antwoord D is juist
 7. Antwoord C is juist
 8. Antwoord A is juist
 9. Antwoord B is juist
 10. antwoord C is juist

 

Wil jij ook uitleg, tips en oefeningen van andere onderdelen van de capaciteitentest? Kies hieronder een onderdeel uit:

 

Nog meer Kubussen oefenen
Kubussen maken vaak deel uit van een echte IQ test of een assessment. Wil je nog meer kubussen oefenen? Doe dan de Assessment training. Met de Assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen en zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en hoger zult scoren op een IQ test.

GRATIS E-BOEK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten

Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

Comment Section

3 reacties op “Kubussen oefenen


Door s op 4 december 2016

opgave 5 heeft 5 beschilderde vlakken wat ingaat tegen instructie (max 4)


Door Karlijn op 20 februari 2017

Het antwoord bij opgave 2 kan ook 2 B zijn. Door de kubus naar links te kantelen.


Door Gwen op 5 april 2017

Zowel bij vraag 1, 2 als 5 zijn de gegeven oplossingen met twee extra anders beschilderde zijden. Dat geeft 5 geschilderde zijden, terwijl gegeven was slechts 4 beschilderde zijden en twee blanco!

Plaats een reactie


*