Sollicitatiegesprek voorbereiding

Een goede sollicitatiegesprek voorbereiding is van essentieel belang. Door het treffen van goede voorbereiding is de kans dat het gesprek goed zal verlopen aanzienlijk hoger. Hier vind je 8 tips voor een sollicitatiegesprek voorbereiding die ervoor zorgen dat jij het gesprek succesvol kan afronden.

1. De vacature

Het bestuderen van de vacature levert je veel informatie op. Dit is een belangrijk deel uit de sollicitatiegesprek voorbereiding. Uit de vacature kun je namelijk halen wat het bedrijf zoekt. Ze omschrijven hierin de geschikte kandidaat. In de vacature staat waardevolle informatie zoals vaardigheden, kwaliteiten en kennis die nodig zijn om de functie uit te oefenen. Maak een lijstje van deze punten.

2. Kwaliteiten vergelijken

Als je de vacature goed hebt bekeken en de belangrijkste punten eruit hebt gehaald kun je gaan vergelijken. Hiervoor zul je eerst jouw sterke en minder sterke punten in kaart moeten brengen. Denk hierbij aan competenties maar ook aan behaalde diploma’s. Maak hier een lijstje van. Je hebt nu je eigen kwaliteiten in kaart gebracht en je hebt een lijst van de kwaliteiten die het bedrijf zoekt in de nieuwe werknemer. Nu kun je kijken of er kwaliteiten zijn die overeen komen. Zijn er kwaliteiten die overeen komen dan is het slim om deze tijdens het gesprek extra te benadrukken.

Omdat je nu weet wat het bedrijf zoekt kun je ook inspelen op de vragen van de interviewer. Je kunt nu wat gerichter antwoord geven omdat je weet wat het bedrijf zoekt. Je kunt jezelf ook hier op voorbereiden. Bedenk alvast de richtlijnen van je antwoorden.

3. Het bedrijf

De sollicitatiegesprek voorbereiding bestaat ook uit het onderzoeken van het bedrijf. Dit is een punt wat veel sollicitanten vergeten te doen. Het is slim om zoveel mogelijk informatie over het bedrijf te verzamelen. Deze informatie kun je namelijk gebruiken als je sollicitatievragen gaat voorbereiden. Je kunt ervoor zorgen dat jouw antwoorden aansluiten bij het bedrijf. Ook tijdens het sollicitatiegesprek is het fijn als je deze informatie kan gebruiken om tot een beter antwoord te komen. Door het bedrijf te onderzoeken ontdek je ook de bedrijfscultuur, je krijgt een beter beeld van het bedrijf. Misschien kom je er tijdens het onderzoeken van het bedrijf wel achter dat dit bedrijf totaal niet bij jou als persoon past. Nu hoef je natuurlijk niet uren te besteden aan het onderzoeken van het bedrijf. Besteed hier ongeveer 20 minuten aan.

4. Sollicitatievragen voorbereiden

Zoals al eerder is aangegeven is het zeer verstandig om sollicitatievragen te oefenen. Hierbij is het niet de bedoeling dat je vraag en antwoord letterlijk uit je hoofd gaat leren. Bedenk in grote lijnen wat je wilt zeggen. Ook kun je thuis alvast goede voorbeelden bedenken waarmee je je antwoord ondersteund. Dit zal er voor zorgen dat je betrouwbaarder overkomt. Als je last hebt van zenuwen helpt het ook goed om sollicitatievragen voor te bereiden. Je kunt dit ook samen met iemand doen. Laat iemand anders de interviewer spelen en oefen zo het sollicitatiegesprek.

5. Kleed je professioneel

Het is belangrijk om tijdens het gesprek een goede eerste indruk te maken. Bedenk daarom goed welke kledingstijl van jou wordt verwacht. Dit hangt natuurlijk af van het type bedrijf waar je op gesprek gaat. Zorg ervoor dat je er netjes uitziet en goed voor de dag komt. Hiermee kan je meteen punten scoren bij binnenkomst!

6. Plan de route

Plannen van je reis hoort ook bij de sollicitatiegesprek voorbereiding. Wanneer je met de trein gaat check dan de dag van te voren even hoe laat je de trein moet pakken en hoe je bij het bedrijf komt. Het is slim om een trein eerder te pakken zodat je nog wat speling hebt mocht de trein vertraging hebben. Zoek ook uit of je vanaf het station kunt lopen of nog de bus moet nemen. Als je met de auto gaat is het ook verstandig om de dag van te voren de route te checken. Vertrek ook wat eerder dan de aangegeven reistijd. Houdt ook rekening met spitsuren! Je wilt natuurlijk niet te laat komen op je sollicitatiegesprek dit maakt een slechte eerste indruk.

7. Details

Kleine details kunnen een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld bij binnenkomst aan het groeten van de receptioniste. Wanneer je voorbij loopt zonder de receptioniste ook maar aan te kijken komt dit misschien wel bij de werkgever terecht en daar score je geen punten mee. Ook zijn een glimlach en een goede handdruk bij de kennismaking met de werkgever van belang. Tijdens het gesprek dien je op je lichaamstaal te letten. Neem geen gesloten houding aan, dit komt ongeïnteresseerd over. Laat de werkgever zien dat je interesse toont.

8. Stel vragen

Vaak denken kandidaten dat ze tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen horen te stellen. Er wordt vaak gedacht dat het gesprek eenzijdig is waarbij de werkgever de vragen stelt en jij deze moet beantwoorden. Echter is het juist heel slim om goede vragen te stellen. Hiermee toon je interesse en betrokkenheid. Als er iets is wat nog onduidelijk is voor jou is dit ook het moment waarop je dit kunt ophelderen. Door het stellen van vragen kom je meer te weten over de functie en het bedrijf.

Wil jij nou optimaal voorbereid zijn op je sollicitatie? Start dan vandaag nog met oefenen met ons sollicitatietrainings pakket

Koop nu
X
backToTopBtn